Coöperatief

Van 2015 tot juli 2020 schreef ik columns voor het Brabants Dagblad. Diverse van deze columns zijn terug te lezen op deze website.

column

Coöperatief

Eigenlijk ging het best goed tussen de kernen van Hilvarenbeek. Waar vroeger de plaatselijke voetbalelftallen elkaar nog genadeloos onderuit schopten, gaat het er sinds de verplichte scheenbeschermers een stuk vriendelijker aan toe.
Het loopt op meer vlakken voorspoedig. Vrijwel elke kern in de gemeente heeft zijn eigen coöperatie, waarbij kennis en kunde naar hartenlust wordt uitgewisseld. Onderwijs werkt samen, dorpsondersteuners, buurtbuschauffeurs en sportclubs. Zelfs Sinterklazen delen de stoomboot naar Biest-Houtakker en Haghorst. Hoe coöperatief kan het zijn?

De kersverse carnavalsprins was er vorig weekend ook, met zijn twee kleine meiden, toen de eerste Sint in de Biest de boot af hupte. Deze papa had een korte nacht, want zijn benoeming tijdens het Prinsenbal die avond ervoor bracht de stemming er goed in. Met dank aan de carnavalsverenigingen uit de buurdorpen. Haghorst, Esbeek, Diessen en Hilvarenbeek kwamen in polonaise de residentie binnen en vulden snel de lege gaten en glazen in de feestzaal. Goed voor de sfeer, de verbroedering, en niet onbelangrijk: de omzet. Een café, dat het mét vrijwilligers en zónder subsidie rondbreit, juicht elk bezoek en bestelling toe.

Toch gaan er aankomende carnaval steken vallen. De Beekse Pezerikken zullen niet van de partij zijn. En dat is kak!
K.A.K. staat voor Karnuvalleskiese Activiteiten Koers. Een innovatief plan op en rond de Vrijthof om de verloren Pezerik weer aan zich te binden. Met kak uit de shit, zo zou je het kunnen zeggen. Logisch dus, dat ze de bezoekjes aan de kleine, kwetsbare kernen moeten schrappen. Al moeten ze zich in de Biest, in dit geval zonder scheenbeschermers, wederom genadeloos onderuit geschopt voelen.