Vreemde vogel

Van 2015 tot juli 2020 schreef ik columns voor het Brabants Dagblad. Diverse van deze columns zijn terug te lezen op deze website.

column

Vreemde vogel

En ik maar denken dat boswachters een relaxed baantje hebben! Grasspriet tussen de tanden en leunend tegen een boom de zon onder zien gaan.

Af en toe een rondleiding en blij verrast opkijken dat de eerste grutto het weidegebied binnenvliegt.

Nou, zo romantisch is het allemaal niet. Ze spotten eerder een blauw drugsvat door de verrekijker dan een zeldzame vreemde vogel. Of een lading zwerfafval, ‘per ongeluk’ van de aanhanger gegleden. Maar misschien hebben de beheerders van de natuur nog wel het meest hun handen vol aan de zogenaamde brave burger.

Afgelopen zondag trokken we er massaal op uit. Genieten van de natuur. Maar geniet de natuur nog wel van ons? Toegegeven, het is een pracht van een foto geworden van de wulp. Jammer alleen dat hiervoor twee nesten zijn vertrapt en nog meer broedende vogels verjaagd.

En inderdaad, het was een geweldige tocht met de maten, eindelijk die crossmotor na een lange winter weer van stal. Wel een beetje zonde dat na dat geknetter geen haas meer durft over te steken. Die kiest alleen nog maar het pad van zijn eigen soort.

Onze hond is dol op rennen door het bos, al was het verdrietig dat ze dat ree opjoeg en een hapje in de bil wilde zette. ‘Doet ze anders nooit!’ reageerden wij verbaasd en verontschuldigend.

Natuurbeheerders hebben het vooral druk met de mens, in al zijn soorten. De crimineel, de natuurliefhebber én de ondernemer. Zakkenwassers en –vullers die de boer foute luchtwassers aansmeren steken hun kop nonchalant in de uitgeputte zandgrond.

Ik neem mijn woorden terug, de boswachter heeft vreemde vogels genoeg te spotten door zijn verrekijker. Met het grote verschil dat er geen één kan vliegen.