Zomergeblaos in de lente

Van 2015 tot juli 2020 schreef ik columns voor het Brabants Dagblad. Diverse van deze columns zijn terug te lezen op deze website.

column

Zomergeblaos in de lente

Op een mooie Pinksterdag. Als ’t even kon. Liep ik met mijn dochter aan het handje in het parrekie te kuieren in de zon.

Het handje liet ze los, dat doen meiden van 20. En dat parrekie? Dat was de Beekse Vrijthof. Omgetoverd tot festivalterrein. Dankzij Zomergeblaos, in de lente. De worst bij de Heilige Clara aan de Petruskerk bleek niet voor niets opgehangen. Een zomerdag had er never nooit aan kunnen tippen. Heerlijk is het, om dicht bij huis te blijven, te genieten van goede muziek en gezellige ontmoetingen. Het is de sfeer als altijd op deze centrale plek in Hilvarenbeek. Zoals ooit bij de Bikse Fiste, al was ik toen nog een snotneus, en bij Elastiek Muziek. En nu bij Zomergeblaos. Dat geven we graag door aan onze kinderen, dit soort verbondenheid.

Ik zag ze vorige week al bezig, tal van vrijwilligers, driftig bouwend aan het podium. Met man en macht, én vrouw. Trekkend aan de touwen om de tent omhoog te hijsen.

Glunderend van trots, toen die eenmaal stond. Omdat zij wisten wat wij dat weekend voorgeschoteld zouden gaan krijgen. Veel geblaos. Dit keer niet ván, maar bíj de toren. Daarnaast andere muzikale hoogstandjes. Covers, van Waterloo tot Beautiful Day. En dat werd het. Een prachtige dag.

Zij kregen het mee van hun ouders, en brengen het over op hun kinderen. De liefde voor muziek, de liefde voor samen mooie activiteiten organiseren, en er vervolgens van genieten.

Ze hebben eer van hun werk. Het was een geweldige editie. Voor mij althans. Omdat ik daar liep, ooit met mijn ouders. En nu met mijn dochter. Trots, en dankbaar, als een moeder kan zijn.

Op een mooie Pinksterdag. Samen in de zon.