Funderen van erfgoed

Via mijn blog geef ik u een indruk van de vele spannende, leuke en ontroerende momenten die ik beleef tijdens mijn werkzaamheden.

Blog

Funderen van erfgoed

De komende tijd breng ik regelmatig door in Rotterdam. Ik volg met mijn filmcamera een pracht van een project van Aannemersbedrijf van Agtmaal uit Oudenbosch (onderdeel van Volker Wessels).

Op de kop van zuid aan de Wilheminakade wordt het monumentale Pakhuis Meesteren getransformeerd tot een modern lifestyle hotel.

Voorlopig is er van lifestyle nog weinig te zien: er wordt nu vooral gesloopt (met beleid) en palen geboord  (19 meter de diepte in). En daar loop ik tussen, met bouwhelm, overall en stalen neuzen in mijn laarzen; om mooi vakmanschap vast te leggen.

De houten paalfundering dateert uit 1890, en nu, in 2015, worden daar 428 nieuwe palen aan toegevoegd. Het pakhuis brandde in 1937 af, maar vóór 1940 was op dezelfde fundering al weer een laag teruggebouwd. Tijdens het uitbreken van de 2e Wereld Oorlog was de bouw van dit pakhuis nog in volle gang en na de oorlog werden op de bestaande laag nog drie lagen gebouwd.