Verbinden van mensen door verhalen

Via mijn blog geef ik u een indruk van de vele spannende, leuke en ontroerende momenten die ik beleef tijdens mijn werkzaamheden.

Blog

Verbinden van mensen door verhalen

Vandaag, op 19 april 2015 vond de opening van het project ‘Oorlog en Vrijheid Hilvarenbeek’ plaats. Wat een bijzondere dag! Alle vertellers in de vijf films die ik maakte waren aanwezig en keken en luisterden met ruim 200 andere bezoekers naar de verhalen, muziek, gedichten en films over dit thema. Een bijzonder woord van welkom werd gesproken door burgemeester Ryan Palmen, met woorden die de visie en missie van de projectgroep heel treffend raakten.

De reacties van de aanwezigen over de prima balans in het programma zijn een mooi compliment voor de projectgroep. Voor mij zijn vooral de gesprekken die na afloopt ontstonden tussen de geïnterviewden waardevol. Bijvoorbeeld Fara, jaren geleden gevlucht uit Afghanstan, die in gesprek raakte met Teun, die het oorlogsgebied vele malen bezocht vanuit zijn rol als chirurg. Of Piet, die met zijn vader op een landmijn reed, net na de Tweede Wereldoorlog. Hij raakte in gesprek met generatiegenoten en zo sterken zij elkaar in verdriet dat destijds onvoldoende ruimte kreeg. Het met elkaar delen van verhalen ging bovendien nog door, op vele plekken in Hilvarenbeek. Zo vond bij Museumboerderij Grutje de presentatie van het boek ‘In de frontlinie’ plaats. Onder grote belangstelling vertelde Jack de Kort over de 21 verhalen die hij vastlegde in het boek.

Afghanistan lijkt ver, maar komt door verhalen erg dichtbij. 70 jaar lijkt een lange tijd, maar voor velen is het als de dag van gisteren. En soms moeten wij, kinderen van na de oorlog, daar aan herinnerd worden. Zodat we beseffen wat een groot goed vrijheid is, en dat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

De tentoonstelling en de films zijn nog op diverse momenten te bekijken. Meer informatie is te vinden op www.oorlogenvrijheid.nl