Goed, beter, best

Van 2015 tot juli 2020 schreef ik columns voor het Brabants Dagblad. Diverse van deze columns zijn terug te lezen op deze website.

column

Goed, beter, best

Tot vorig weekend was het een goed bewaard geheim. De namen van de Hilvarenbeekse wethouders. Vanaf morgen vormen zij samen met burgemeester Palmen een nieuw college. Frisse blikken, louter mannen, kaal of grijs. Barstensvol raadsbrede ambities voelen ze zich de koning te rijk.

Waar waren de stoere vrouwen? Tikten ze te bescheiden tegen dat glazen plafond aan de Beekse Vrijthof? Dit is toch juist die gemeente waar veel vrouwen zij aan zij, met hier en daar een hij, opkomen voor de leefbaarheid van hun omgeving? Waar coöperatieve ideeën besmettelijk én erfelijk zijn?

Een nog beter bewaard geheim werd verklapt in Haghorst, een week geleden. Om vijf voor drie raasden loonwerkers nog de ophaalbrug over, toen werd het opvallend stil. Straten werden afgezet en beveiligers namen hun positie in. En jawel, na weken geheime voorbereidingen wist onze Koning de Beekse doe-democraten met een werkbezoek te verrassen. Zodat hij kon zien wat ze hier onder de kracht van samen doen verstaan.

Hilvarenbeek is blijkbaar goed in stilhouden. Tot vorig weekend in de Beekse Bergen. Een relaxter publiek vind je niet. Een spontane mix van vrouwen en mannen, zonder enig machtsvertoon. Even ver weg van het politieke arena. Jonge hippies, oude hiphoppers en degelijk geklede buurtbewoners. Die dankzij de gratis toegangskaarten voor dit festival of de duizenden euro’s aan schadevergoeding voor hun weiland totaal geen overlast ervaren. Mais brengt duidelijk minder geld in de kruiwagen dan geparkeerde auto’s.
Ze noemen het Best Kept Secret, maar dit is het slechts bewaarde geheim van Hilvarenbeek.

En dan zal ik nog wat verklappen: Hier waren ze, die stoere vrouwen. En daar stond ik tussen, de koning te rijk!